Så skapar du ett körschema för din livesändning

9 december, 2021

Körschemat, en stor hjälp i planeringen

I planeringsstadiet för ett liveevent så är det väldigt bra att kunna få ner sina tankar på pränt. Det kan ara väldigt många saker som flyter runt i huvudet när man försöker planera för sin första livesändning. Ett av dom viktigaste verktygen när man gör sin planering är att man får ner allt som ska hända på ett körschema. Det kommer underlätta för alla som är inblandade och hjälper dig att komma vidare i planeringen.

Allt behöver inte fyllas med en gång

När man börjar planera för en livesändning vet man kanske inte allt som kommer att ingå. Men när man kommit förbi brainstorming-stadiet och kanske har några punkter som man bestämt att de ska vara med, då kan det vara idé att börja skriva ner dom i ett körschema. Då ser man också vilken information som man saknar och får hjälp.

Vilken information ska finnas med i ett körschema?

Det är klart att det finns många saker man kan skriva med i ett körschema och mycket beror ju på vilka som ska ha del av informationen. Men några saker behöver finnas med i alla körscheman.

Programpunkter

Det självklaraste fältet som behöver finnas med i ett körschema är ju en programpunkt. Detta är ju normalt det första man börjar fylla i när man börjar spika programmet. Programpunkterna får gärna beskriva väldigt enkelt vad den handlar om. Övrig information kan man skriva i ett annat fält.

Tider

Tider är ju väldigt viktigt att få med. Ett körschema utan tider är lite som en bil utan ratt. Man behöver tiderna att förhålla sig till. Starttid och sen tider för varje inslag är viktigt att få med. Om man har ett event där tiden är viktig att hålla behöver man vara så noggrann man kan med sina tider. Att hålla tiderna är också ett sätt att hålla alla tittare engagerade.

Typ av inslag

Att skapa ett program som blir bra att titta på kan vara svårt. Men en sak som underlättar är att man hela tiden bryter av med olika typer av innehåll i sin livesändning. Där kanske man har en studio-intevju, en gäst med på länk, ett videoklipp mm. Fundera på vilka typer av inslag som du kan lägga in för att din livesändning ska bli så varierande och kul att titta på som möjligt.

 

Det finns många saker som du kan göra för att skapa ett levande program för din livesändning. För att underlätta för dig har vi skapat en mall på ett körschema som du kan ladda ner kostnadsfritt. Klicka på länken för att komma till våra mallar. Med tiden kommer det mer material där som kan vara nyttigt för dig att ta del av.

Lycka till!

Till toppen